Kalkulator & Cara Kira Zakat Fitrah

Inilah wang sebanyak RM……. sebagai menunaikan Zakat Fitrah yang wajib ke atas diri saya / pihak yang saya wakili untuk tahun………… kerana Allah Ta’ala.

Qadha Fitrah

Jumlah Minima: RM10

RM

Jumlah Minima:RM10

Jumlah Maksima:RM30,000

Category:

Tunaikan Zakat Fitrah Anda

Inilah wang sebanyak RM……. sebagai menunaikan Zakat Fitrah yang wajib ke atas diri saya / pihak yang saya wakili untuk tahun………… kerana Allah Ta’ala.

Qadha Fitrah

Jumlah Minima: RM10

RM

Jumlah Minima:RM10

Jumlah Maksima:RM30,000

Category:

Kira & Tunaikan Zakat Selangor

Online Mudah Pantas

Rebat Cukai LHDN 100%

Tunaikan Zakat
Dengan Mudah

1

Pilih jenis zakat yang
ingin ditunaikan

2

Kira jumlah zakat yang perlu ditunaikan

3

Isi maklumat dan tunaikan pembayaran

4

Dapatkan resit untuk rebat cukai LHDN

Tunaikan Zakat Anda Dengan Mudah

1

Pilih jenis zakat yang
ingin ditunaikan

2

Kira jumlah zakat yang
perlu ditunaikan

3

Isi maklumat dan
tunaikan pembayaran

4

Dapatkan resit untuk
rebat cukai LHDN

Maklum Balas Pengguna

Kelebihan
Membayar Zakat

Rebat Cukai
Individu 100%

Pembayar zakat akan mendapat rebat cukai dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Rebat Cukai
Perniagaan 2.5%

Pembayar zakat akan mendapat 2.5% rebat cukai dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Terus ke
Lembaga Zakat Selangor

Pembayaran zakat anda akan terus ke akaun Lembaga Zakat Selangor secara langsung tanpa melalui akaun mana-mana entiti lain

Agihan Terus
Ke Asnaf-Asnaf Di Selangor

Hasil kutipan zakat disalurkan terus ke golongan asnaf melalui Lembaga Zakat Selangor

Contoh Resit Zakat
Yang Akan Anda Terima

Untuk Kegunaan
Rebat Cukai LHDN

Pilih Jenis Zakat

Kelebihan Membayar Zakat

Rebat Cukai Pendapatan 100%

Pembayar zakat akan mendapat rebat cukai dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Rebat Cukai Perniagaan 2.5%

Pembayar zakat akan mendapat 2.5% rebat cukai dari Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Terus ke Lembaga Zakat Selangor

Pembayaran zakat anda akan terus ke akaun bank Lembaga Zakat Selangor secara langsung tanpa melalui akaun mana-mana entiti lain

Agihan Terus Ke Asnaf Di Selangor

Hasil kutipan zakat disalurkan terus ke golongan asnaf di Selangor melalui Lembaga Zakat Selangor

Pilih Jenis Zakat

Zakat Pendapatan
Rebat Cukai 100%
Zakat KWSP
Rebat Cukai 100%
Zakat Emas
Rebat Cukai 100%
Zakat Pelaburan
Rebat Cukai 100%
Zakat Ternakan
Rebat Cukai 2.5%
Zakat Fitrah
Rebat Cukai 100%
Zakat Perniagaan
Rebat Cukai 2.5%
Zakat ASB
Rebat Cukai 100%
Zakat Emas Perhiasan
Rebat Cukai 100%
Zakat Saham
Rebat Cukai 100%
Zakat Kripto
Rebat Cukai 100%
Zakat Tanaman
Rebat Cukai 2.5%
Zakat Simpanan
Rebat Cukai 100%
Zakat Harta
Rebat Cukai 100%
Zakat Gratuiti
Rebat Cukai 100%
Zakat Takaful
Rebat Cukai 100%
Zakat Padi
Rebat Cukai 2.5%
Qadha Zakat
Rebat Cukai 100%

Contoh Resit Zakat Yang Akan Anda Terima

Tauliah Pelantikan

Bersama kita tingkatkan hasil kutipan Lembaga Zakat Selangor.

Kongsi bersama keluarga dan rakan. Bayar zakat secara online dengan mudah & pantas.

Laporan Aktiviti & Agihan Lembaga Zakat Selangor

Aduan & Maklum Balas

zakat fitrah dan syarat-syaratnya

Bayar Zakat Fitrah Selangor Online & Syarat-Syaratnya

Zakat fitrah merupakan zakat yang wajib dikeluarkan pada bulan Ramadan. Zakat ini berbeza dengan jenis-jenis zakat lain yang biasanya berdasarkan jumlah nilai pendapatan, nilai dan harta kita, sementara zakat fitrah pula bersandarkan makanan ruji kita dan jumlahnya adalah sama bagi setiap orang di sesuatu tempat.

Pada umumnya, zakat fitrah dikeluarkan untuk setiap individu dalam keluarga, termasuk bayi yang baru lahir (tertakluk kepada tarikh kiraan sebenar). Berikut adalah penerangan  Zakat fitrah dan syarat-syaratnya.

 

Pengertian Zakat Fitrah

Zakat Fitrah merupakan zakat yang wajib dikeluarkan oleh setiap individu muslim yang mampu, pada bulan Ramadan sebagai tanda syukur atas nikmat berpuasa. Zakat fitrah harus dikeluarkan sebelum solat Aidilfitri.

Hukum zakat fitrah didasarkan pada beberapa hadis, salah satunya adalah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud dari Ibnu Abbas, Rasulullah SAW bersabda (bermaksud):

“Difardukan zakat fitrah untuk membersihkan jiwa orang yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia dan bersifat dusta, ia juga sebagai makanan dan kelazatan kepada fakir miskin.” (Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah)

Kelebihan Membayar Zakat Fitrah

Dengan membayar zakat fitrah, ia memberi banyak manfaat buat diri sendiri dan masyarakat secara umum. Dari segi individu, membayar zakat fitrah dapat memperbaiki rohaniah dalaman dan keimanan seseorang. Hal ini kerana membayar zakat fitrah adalah bentuk ibadah yang dilakukan kerana menuruti suruhan Allah SWT dan merupakan lambang perpaduan sesama manusia. Dengan membayar zakat fitrah, seseorang dapat merasakan perasaan bahagia dan tenang kerana telah memenuhi kewajiban sebagai seorang Muslim.

Sementara itu, dari segi masyarakat, zakat fitrah juga memberikan manfaat yang besar. Zakat fitrah dapat digunakan untuk membantu asnaf yang memerlukan. Dalam konteks ekonomi, zakat fitrah juga dapat membantu mengurangi jurang sosial dan ekonomi antara masyarakat yang miskin dan kaya. Selain itu, membayar zakat fitrah juga dapat membantu mengurangkan beban pemerintah dalam menyediakan bantuan sosial dan kewangan bagi masyarakat yang memerlukan.

 

Membayar Zakat Fitrah dan Syarat-syaratnya

Syarat wajib bayar zakat fitrah adalah seperti berikut:

 • Beragama Islam: Zakat Fitrah wajib dikeluarkan oleh setiap individu Muslim yang mampu.
 • Mampu: Setiap individu yang mampu dari segi kewangan wajib mengeluarkan zakat fitrah. Zakat fitrah yang wajib dikeluarkan dikira berdasarkan sukatan segantang makanan ruji penduduk di sesuatu tempat. Segantang ini telah ditetapkan oleh majlis agama sebanyak 2.75kg atau 3 liter.
 • Tidak bertanggung hutang: Individu yang masih berlilit hutang tidak wajib membayar zakat fitrah sampai hutang tersebut terbayar. Bagaimana pun, ini tidak termasuk hutang jangka panjang seperti ansuran perumahan, pinjaman bank, pinjaman pendidikan, dan sebagainya.

Biasanya ketua keluarga merupakan orang yang bertanggungjawab atas nafkah keluarga jadi dia juga harus membayar zakat fitrah untuk dirinya dan anggota keluarga dalam isi rumahnya.

 

Kadar Zakat Fitrah

Zakat fitrah Selangor dikira berdasarkan harga beras yang dimakan oleh individu pembayar zakat fitrah serta ahli keluarganya. Harga beras diambil kerana ia makanan ruji rakyat Malaysia. Oleh itu, harga zakat fitrah Selangor 2023 seperti berikut mengikut harga beras yang biasa dimakan oleh keluarga anda:-

 • Beras Super Special: RM7.00
 • Beras putih import, beras perang, beras pulut, herba ponni dan beras wangi: RM14.00
 • Beras basmathi, beras Jepun dan beras merah: RM21.00

Harga zakat ini berbeza mengikut beras yang dimakan kerana ia mencerminkan tahap kemampuan seseorang itu dalam perbelanjaan sehariannya. Jika seseorang itu mampu beli beras mahal, maka dia mempunyai kemampuan lebih dan patut membayar zakat pada kadar yang lebih tinggi daripada seseorang yang hanya mampu beli beras biasa setiap bulan. 

Waktu Membayar Zakat Fitrah

Zakat fitrah wajib dikeluarkan pada bulan Ramadan dan harus dikeluarkan sebelum pelaksanaan solat Aidilfitri. Waktu yang tepat untuk membayar zakat fitrah adalah pada hari-hari terakhir bulan Ramadan atau pada pagi hari pertama Syawal sebelum bermulanya solat Aidilfitri.

Niat dan Cara Membayar Zakat Fitrah

Setelah mengetahui syarat dan kadar zakat fitrah, langkah selanjutnya adalah menunaikan kewajiban tersebut dengan ikhlas. Untuk itu, penting untuk memahami niat dan cara membayar zakat fitrah.

Niat membayar zakat fitrah harus dilakukan sebelum waktu zakat berakhir. Niat ini harus murni dilakukan kerana Allah SWT dan semata-mata untuk memenuhi kewajiban sebagai seorang muslim. Meskipun niat tidak diucapkan dengan kata-kata, namun cukup disedari di dalam hati.

Cara membayar zakat fitrah dapat dilakukan secara langsung iaitu dibayar nilai zakat fitrah kepada Amil atau Penolong Amil Fitrah, berdasarkan kadar zakat fitrah yang telah ditetapkan. Zaman sekarang, terdapat banyak lokasi Penolong Amil Fitrah yang mengutip zakat di surau-surau, masjid-masjid, pusat membeli belah serta lain-lain tempat tumpuan orang ramai.

Bagaimanapun, salah satu cara membayar zakat fitrah yang lebih mudah, jimat masa dan jimat tenaga adalah dengan membayar zakat fitrah online.

Untuk membayar zakat fitrah melalui Bayar Zakat Malaysia, langkah-langkahnya adalah sebagai berikut:

 • Kunjungi laman web Bayar Zakat Malaysia di bayarzakatmalaysia.my.
 • Pilih jenis zakat yang ingin dibayarkan, iaitu zakat fitrah (scroll ke bawah laman hadapan untuk ke kalkulator Zakat Fitrah).
 • Pilih jenis beras yang lazim bagi keluarga anda (beras ekonomi, beras biasa atau beras premium).
 • Masukkan bilangan ahli keluarga dalam rumah anda. Akan tertera jumlah yang perlu anda bayar.
 • Kemudian, pergi ke belah kanan kalkulator ini dan masukkan jumlah yang perlu anda bayar dan klik “Seterusnya”.
 • Di laman seterusnya, masukkan data peribadi seperti nama, alamat, nombor telefon dan alamat email (untuk tujuan penghantaran resit rasmi daripada Lembaga Zakat Selangor).
 • Baca niat/lafaz zakat fitrah dan klik “Tunaikan”. Anda akan dibawa ke laman web Billplz di mana anda boleh memilih bank anda.
 • Teruskan transaksi pemindahan wang (online transfer) seperti biasa dan anda akan dibawa balik ke laman web Bayar Zakat Malaysia setelah pembayaran selesai.
 • Anda boleh menyemak email anda untuk mendapatkan resit rasmi Lembaga Zakat Selangor daripada Maahad Tahfiz Al Hikmah Shah Alam sebagai Penolong Amil.

Dengan adanya kemudahan untuk membayar zakat fitrah secara online, diharapkan dapat memudahkan umat Islam untuk menunaikan kewajiban mereka sebagai seorang muslim.

Copyright 2024 © All Rights Reserved. bayarzakatmalaysia.my

Copyright 2024 © All Rights Reserved.
bayarzakatmalaysia.my