fbpx

Cara Mudah Bayar Zakat Semasa PKP COVID

Kelebihan Membayar Zakat Online

Terdapat banyak kelebihan bila anda membayar zakat online atau atas talian. Antara kelebihannya termasuk seperti berikut:-

  • Jimat masa serta petrol kerana tidak perlu ke pusat atau kaunter pungutan zakat
  • Mudah kerana cuma gunakan komputer atau telefon pintar sahaja
  • Mengelakkan daripada bersentuhan kerana bayaran dibuat atas talian secara online transfer atau menggunakan kad kredit
  • Resit akan diemailkan ke alamat email anda jadi ia telah tersimpan secara automatik
  • Anda masih sempat membuat bayaran pada bila-bila masa di bulan Ramadan walaupun sehari sebelum Hari Raya Aidilfitri

Untuk membayar zakat online dengan mudah, anda boleh ke bayarzakatmalaysia.my 

Cara Mudah Bayar Zakat Fitrah Online Semasa Musim PKP

Bayar zakat fitrah online atau atas talian merupakan cara mudah membayar zakat yang akan disalurkan terus kepada golongan asnaf yang memerlukan.

Sejak kebelakangan ini, kita telah mula mengamalkan “norma baru” dalam kehidupan disebabkan penularan wabak COVID-19 yang melanda seluruh dunia. Semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), banyak pejabat serta perniagaan tidak beroperasi seperti biasa dan ditutup kepada umum. Kegiatan yang melibatkan perhimpunan ramai juga tidak dibenarkan, termasuk solat berjemaah dan solat tarawih di masjid dan surau, serta solat Jumaat. Kemungkinan besar, solat sunat Aidilfitri juga tidak akan dibenarkan secara berjemaah di masjid. Walau bagaimanapun, terdapat satu kewajipan sebagai orang Islam yang masih perlu ditunaikan, iaitu zakat fitrah. Melihatkan keadaan sekarang, cara terbaik dan mudah tentunya dengan membayar zakat online atau atas talian semasa musim PKP ini.

Mudahnya Membayar Zakat Fitrah Online

Zakat Fitrah adalah zakat yang diwajibkan ke atas setiap individu Muslim lelaki dan perempuan yang perlu dijelaskan dalam bulan Ramadan mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan. Di kala PKP masih berlangsung, walaupun telah dilonggarkan sedikit, adalah tidak digalakkan untuk keluar rumah selain daripada untuk keperluan penting. Bahaya coronavirus COVID-19 masih ada di luar sana, jadi bataskan pergerakan ke luar rumah sebanyak yang mungkin. Oleh itu, jika anda perlu menjelaskan zakat fitrah tahun ini, lebih mudah jika membayar zakat fitrah online. Ianya mudah, selamat dan senang.

Khidmat Taksiran Zakat

Maahad Tahfiz
Al-Hikmah
Shah Alam

Bayar Zakat Fitrah
Negeri Selangor

Copyright 2020 © All Rights Reserved. bayarzakatmalaysia.my

Copyright 2021 © All Rights Reserved.
bayarzakatmalaysia.my

Bayar Zakat Malaysia